შეიმოწმეთ მაკედონიური ენის ფლობის დონე

ენის უფასო ონლაინ ტესტი

ძვირფასო სტუმრებო!

გთავაზობთ, რომ გაიაროთ ეს მაკედონიური ენის ფლობის დონის დასადგენი ტესტი რომ შევარჩიოთ თქვენთვის შესაფერისი მაკედონიური ენის კურსი და უბრალოდ გაატაროთ დრო.

 • კითხვა # 1
  Зборувате ... македонски ?
  • ли
  • нели
  • дали
  • ќе
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 2
  Јас се ... Марија?
  • вика
  • викаш
  • викам
  • викаат
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 3
  Таа ... ... фудбал.
  • не сакам
  • не сака
  • не сакавме
  • не сакале
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 4
  Јас .. ... лекар.
  • не сме
  • не сте
  • не сум
  • не си
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 5
  Те молам, не ми зборувај сега! ... да ја напишам домашната работа.
  • Прави
  • Се обиде
  • Морам
  • Се обидовме
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 6
  Треба да се чува на ладно место:
  • мебелот
  • книгите
  • облеката
  • храната
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 7
  Каде е твојот телефон?
  • го губам
  • го изгубив/го загубив
  • би го изгубил
  • ќе го изгубам
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 8
  . Пушиш ли ? - Сега не, но порано .....
  • јадев.
  • пиев.
  • пушев.
  • спиев.
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 9
  ... неколку банани на масата.
  • Овде
  • Таму
  • Има
  • Онде
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 10
  Вчера .... многу студено.
  • беше
  • беа
  • ќе биде
  • би биле
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 11
  Марија е паметна девојка, но Јована е ......... од неа.
  • убава
  • поубава
  • попаметна
  • најпаметна
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 12
  ... барам канцеларијата на господин Петровски !
  • Ја
  • Го
  • Му
  • На
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 13
  Тоа е овошје. Може да биде жолто, зелено или црвено. Некогаш е благо, а некогаш кисело :
  • домат
  • лимон
  • јаболко
  • пиперка
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 14
  Ајде ... ја твојата омилена песна!
  • испеј
  • пееше
  • запее
  • пееме
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 15
  Престани .. ..... !
  • да трча.
  • да трчаме.
  • да трчаш.
  • да трчаат.
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 16
  Јас .. .... на море во Грција, во јули.
  • ќе одеа
  • ќе одам
  • ќе отидоа
  • беа отишле
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 17
  Јас .... .. .... на море во Грција.
  • нема да одеа
  • нема да одам
  • нема да отидоа
  • нема да отишле
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 18
  Јас нема да одам на театар, .... не дојдеш и ти со мене.
  • уште
  • освен
  • ако
  • сѐ уште
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 19
  Пронајди ја точната реченица !
  • Може ли да ги добијам клучевите кај собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите околу собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите од собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите на собата?
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 20
  Ние ... .... во Париз пред многу години.
  • сме биле
  • сте биле
  • биле
  • беа
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 21
  Ова е .... жена.
  • мојата
  • мојот
  • моето
  • моите
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 22
  Ана има прекрасен автомобил. .... автомобил е многу удобен и брз.
  • Нејзиниот
  • Неговиот
  • Твојот
  • Твојата
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 23
  Како ќе кажеш некому дека разбираш македонски :
  • Зборувам македонски.
  • Учам македонски.
  • Читам македонски.
  • Разбирам македонски.
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 24
  Како твојата македонска пријателка ќе ти каже дека ѝ треба помош:
  • Помогни им, те молам.
  • Помогни ми, те молам.
  • Помогни ги, благодарам.
  • Помош, фала.
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 25
  Како ќе дознаеш колку години има твојот македонски другар ?
  • Како се викаш?
  • Што работиш?
  • Колку години имаш?
  • Какво е времето надвор?
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 26
  Состави правилна прашална реченица : ли / Вие /меѓународна / Имате /дозвола / возачка
  • Меѓународна возачка дозвола Вие имате ли?
  • Возачка меѓународна дозвола имате ли Вие?
  • Имате ли Вие меѓународна возачка дозвола?
  • Дозвола меѓународна возачка имате ли Вие?
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 27
  Охрид е древен македонски град од старословенскиот период. Зборот древен уште значи и :
  • убав
  • моќен
  • стар
  • голем
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
  შემდეგი
 • კითხვა # 28
  Ајвар е:
  • Традиционална македонска облека
  • Традиционална македонска маса
  • Традиционална македонска храна
  • Традиционален македонски пијалок
  პასუხი 0 | სულ 28
  სწორი პასუხები 0 (0%)
მოგვმართეთ