Перевірте свій рівень македонської

Безкоштовний онлайн-тест на знання мови

Шановні відвідувачі!

Пропонуємо вам пройти наступний тест, щоб краще зрозуміти свій рівень володіння македонською, обрати курс македонської, який підійде саме вам, та й просто провести час.

 • Питання № 1
  Зборувате ... македонски ?
  • ли
  • нели
  • дали
  • ќе
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 2
  Јас се ... Марија?
  • вика
  • викаш
  • викам
  • викаат
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 3
  Таа ... ... фудбал.
  • не сакам
  • не сака
  • не сакавме
  • не сакале
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 4
  Јас .. ... лекар.
  • не сме
  • не сте
  • не сум
  • не си
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 5
  Те молам, не ми зборувај сега! ... да ја напишам домашната работа.
  • Прави
  • Се обиде
  • Морам
  • Се обидовме
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 6
  Треба да се чува на ладно место:
  • мебелот
  • книгите
  • облеката
  • храната
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 7
  Каде е твојот телефон?
  • го губам
  • го изгубив/го загубив
  • би го изгубил
  • ќе го изгубам
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 8
  . Пушиш ли ? - Сега не, но порано .....
  • јадев.
  • пиев.
  • пушев.
  • спиев.
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 9
  ... неколку банани на масата.
  • Овде
  • Таму
  • Има
  • Онде
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 10
  Вчера .... многу студено.
  • беше
  • беа
  • ќе биде
  • би биле
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 11
  Марија е паметна девојка, но Јована е ......... од неа.
  • убава
  • поубава
  • попаметна
  • најпаметна
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 12
  ... барам канцеларијата на господин Петровски !
  • Ја
  • Го
  • Му
  • На
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 13
  Тоа е овошје. Може да биде жолто, зелено или црвено. Некогаш е благо, а некогаш кисело :
  • домат
  • лимон
  • јаболко
  • пиперка
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 14
  Ајде ... ја твојата омилена песна!
  • испеј
  • пееше
  • запее
  • пееме
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 15
  Престани .. ..... !
  • да трча.
  • да трчаме.
  • да трчаш.
  • да трчаат.
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 16
  Јас .. .... на море во Грција, во јули.
  • ќе одеа
  • ќе одам
  • ќе отидоа
  • беа отишле
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 17
  Јас .... .. .... на море во Грција.
  • нема да одеа
  • нема да одам
  • нема да отидоа
  • нема да отишле
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 18
  Јас нема да одам на театар, .... не дојдеш и ти со мене.
  • уште
  • освен
  • ако
  • сѐ уште
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 19
  Пронајди ја точната реченица !
  • Може ли да ги добијам клучевите кај собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите околу собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите од собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите на собата?
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 20
  Ние ... .... во Париз пред многу години.
  • сме биле
  • сте биле
  • биле
  • беа
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 21
  Ова е .... жена.
  • мојата
  • мојот
  • моето
  • моите
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 22
  Ана има прекрасен автомобил. .... автомобил е многу удобен и брз.
  • Нејзиниот
  • Неговиот
  • Твојот
  • Твојата
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 23
  Како ќе кажеш некому дека разбираш македонски :
  • Зборувам македонски.
  • Учам македонски.
  • Читам македонски.
  • Разбирам македонски.
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 24
  Како твојата македонска пријателка ќе ти каже дека ѝ треба помош:
  • Помогни им, те молам.
  • Помогни ми, те молам.
  • Помогни ги, благодарам.
  • Помош, фала.
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 25
  Како ќе дознаеш колку години има твојот македонски другар ?
  • Како се викаш?
  • Што работиш?
  • Колку години имаш?
  • Какво е времето надвор?
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 26
  Состави правилна прашална реченица : ли / Вие /меѓународна / Имате /дозвола / возачка
  • Меѓународна возачка дозвола Вие имате ли?
  • Возачка меѓународна дозвола имате ли Вие?
  • Имате ли Вие меѓународна возачка дозвола?
  • Дозвола меѓународна возачка имате ли Вие?
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 27
  Охрид е древен македонски град од старословенскиот период. Зборот древен уште значи и :
  • убав
  • моќен
  • стар
  • голем
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
  Наступний
 • Питання № 28
  Ајвар е:
  • Традиционална македонска облека
  • Традиционална македонска маса
  • Традиционална македонска храна
  • Традиционален македонски пијалок
  Відповіли 0 з 28
  Правильних відповідей 0 (0%)
Записатись