Tesztelje macedón nyelvtudását!

Ingyenes online nyelvi teszt

Kedves Látogatónk!

Javasoljuk, hogy töltse ki az alábbi tudáspróbát, hogy jobban megismerje és felmérje az macedón nyelvtudását, és kiválaszthassa az Önnek megfelelő macedón nyelvtanfolyamot. Vagy csak gyakoroljon.

 • Kérdés: 1
  Зборувате ... македонски ?
  • ли
  • нели
  • дали
  • ќе
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 2
  Јас се ... Марија?
  • вика
  • викаш
  • викам
  • викаат
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 3
  Таа ... ... фудбал.
  • не сакам
  • не сака
  • не сакавме
  • не сакале
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 4
  Јас .. ... лекар.
  • не сме
  • не сте
  • не сум
  • не си
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 5
  Те молам, не ми зборувај сега! ... да ја напишам домашната работа.
  • Прави
  • Се обиде
  • Морам
  • Се обидовме
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 6
  Треба да се чува на ладно место:
  • мебелот
  • книгите
  • облеката
  • храната
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 7
  Каде е твојот телефон?
  • го губам
  • го изгубив/го загубив
  • би го изгубил
  • ќе го изгубам
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 8
  . Пушиш ли ? - Сега не, но порано .....
  • јадев.
  • пиев.
  • пушев.
  • спиев.
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 9
  ... неколку банани на масата.
  • Овде
  • Таму
  • Има
  • Онде
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 10
  Вчера .... многу студено.
  • беше
  • беа
  • ќе биде
  • би биле
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 11
  Марија е паметна девојка, но Јована е ......... од неа.
  • убава
  • поубава
  • попаметна
  • најпаметна
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 12
  ... барам канцеларијата на господин Петровски !
  • Ја
  • Го
  • Му
  • На
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 13
  Тоа е овошје. Може да биде жолто, зелено или црвено. Некогаш е благо, а некогаш кисело :
  • домат
  • лимон
  • јаболко
  • пиперка
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 14
  Ајде ... ја твојата омилена песна!
  • испеј
  • пееше
  • запее
  • пееме
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 15
  Престани .. ..... !
  • да трча.
  • да трчаме.
  • да трчаш.
  • да трчаат.
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 16
  Јас .. .... на море во Грција, во јули.
  • ќе одеа
  • ќе одам
  • ќе отидоа
  • беа отишле
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 17
  Јас .... .. .... на море во Грција.
  • нема да одеа
  • нема да одам
  • нема да отидоа
  • нема да отишле
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 18
  Јас нема да одам на театар, .... не дојдеш и ти со мене.
  • уште
  • освен
  • ако
  • сѐ уште
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 19
  Пронајди ја точната реченица !
  • Може ли да ги добијам клучевите кај собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите околу собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите од собата?
  • Може ли да ги добијам клучевите на собата?
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 20
  Ние ... .... во Париз пред многу години.
  • сме биле
  • сте биле
  • биле
  • беа
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 21
  Ова е .... жена.
  • мојата
  • мојот
  • моето
  • моите
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 22
  Ана има прекрасен автомобил. .... автомобил е многу удобен и брз.
  • Нејзиниот
  • Неговиот
  • Твојот
  • Твојата
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 23
  Како ќе кажеш некому дека разбираш македонски :
  • Зборувам македонски.
  • Учам македонски.
  • Читам македонски.
  • Разбирам македонски.
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 24
  Како твојата македонска пријателка ќе ти каже дека ѝ треба помош:
  • Помогни им, те молам.
  • Помогни ми, те молам.
  • Помогни ги, благодарам.
  • Помош, фала.
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 25
  Како ќе дознаеш колку години има твојот македонски другар ?
  • Како се викаш?
  • Што работиш?
  • Колку години имаш?
  • Какво е времето надвор?
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 26
  Состави правилна прашална реченица : ли / Вие /меѓународна / Имате /дозвола / возачка
  • Меѓународна возачка дозвола Вие имате ли?
  • Возачка меѓународна дозвола имате ли Вие?
  • Имате ли Вие меѓународна возачка дозвола?
  • Дозвола меѓународна возачка имате ли Вие?
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 27
  Охрид е древен македонски град од старословенскиот период. Зборот древен уште значи и :
  • убав
  • моќен
  • стар
  • голем
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
  Következő
 • Kérdés: 28
  Ајвар е:
  • Традиционална македонска облека
  • Традиционална македонска маса
  • Традиционална македонска храна
  • Традиционален македонски пијалок
  Megválaszolva 0 | Összesen 28
  Helyes válaszok 0 (0%)
Jelentkezés